Zásady degustace vín

. Posted in Vaření

Dnes Vám v několika bodech představíme zásady degustace vín. Staňte se profesionálním sommelierem ve svém volném čase!

Vzhled – seznámení s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, barvu a viskozitu
vína. Víno by mělo být čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Barva
vína vypovídá o jeho stáří, původu, odrůdě, způsobu zpracování a také o vyzrálosti
hroznů. Sklenici držte za stopku nebo za patu, jedině tak objektivně posoudíte kvalitu
daného vína.

Vůně – práce se sklenicí. Předtím než si k vínu přivoníte, je potřeba sklenicí
zakroužit. Tímto elegantním pohybem zajistíte provzdušnění vína, zvýšení
koncentrace aromatických látek ve sklenici a také zjistíte na vnitřní straně sklenice
viskozitu vína. Viskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového
cukru.

Vůně – přičichnutí. Čich je možná nejdůležitějším smyslem při hodnocení
vína. Při posuzování vůně je potřeba vsunout nos hluboko do sklenice. Jedním
silnějším nadechnutím zachyťte maximum aromatických látek a snažte se je identifikovat.
Nejdůležitější je první dojem po nadechnutí, kdy máte čichové buňky
nejcitlivější. Při častém přivonění dochází k snížení citlivosti vašich čichových
receptorů. Každé víno má své typické aromatické látky, které jsou dány odrůdou,
fermentací a zráním vína v sudu a lahvi.

Chuť – ochutnání. Do úst si vezměte asi tolik vína, kolik by se vešlo na polévkovou
lžíci a posuzujte jej dle několika hledisek. V chuti hodnotíme intenzitu
chuťového vjemu – bezprostředně poté, co se víno dostane do úst, čistotu chuti
– přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů, kvalitu chuti – obsah a harmonii
příjemných a typických chutí vína a také dochuť – délku trvání chuťového vjemu
po polknutí nebo vyplivnutí.

Chuť – technika. Víno v ústech hezky poválejte po celém jazyku tak, aby se
dostalo na všechny chuťové pohárky, tedy čtyři základní chuťové směry: sladkou,
slanou, kyselou a hořkou. Poté si můžete přisrknout trochu vzduchu, tím se
uvolní další aromatické látky, které jsou vnímány i v nose. Doba, po kterou byste
měli mít víno v ústech, je cca 10 sekund.

Chuť – závěr. Po posouzení všech chuťových vjemů máte dvě možnosti co
udělat s vínem v ústech. První možnost hojně využívána degustátory je, že ho
vyplivnete do nádoby pro tento účel stvořené, z důvodů koncentrace a profesionálního
přístupu. Druhá možnost je polknut a vychutnávat si požitek z výborného
vína až do konce. Po vyplivnutí či polknutí vína sledujeme dochuť a perzistenci.
Chuťové pohárky můžete neutralizovat pramenitou vodou nebo bílým pečivem.