Degustace vína

. Posted in zdraví a nemoci

Formální degustace vín by měla probíhat v neutrálním , dobře osvětleném prostředí. Zásadní pro degustaci je výběr času, protože když se blíží doba jídla, smysly jsou vnímavější. Naopak během jídla a ještě více při trávení jsou smysly utlumené. Nejlepší je degustaci provádět mezi 10. a 12.hodinou dopoledne nebo mezi 18.-20. hodinou večer. Během degustace je možné něco zakusovat, aby se potlačila chuť tříslovin nebo kyselost, která se nashromáždí po několika druzích vína. Stačí malé kousky chleba nebo bagety (profesionální degustátoři mají k dispozici vodu). Abyste určili a ocenili víno, využijte své smysly a to právě v tomto pořadí : zrak, čich a chuť. Co prozradí barva?
Odstín, intenzita, sytost a hloubka barvy Vám může zvláště u červeného vína napovědět použitou odrůdu révy,zralost a stáří vína. Průzračnost je také typická : mladší víno bývá zářivější než starší. Zakalení může způsobit zvířený sediment, ale také může znamenat nějaký problém. Víno doporučujeme prohlížet v přirozeném světle, protože umělé světlo zkresluje barvu.